Anna Honkanen & Josefiina Syrjälä: Koulutus on Salon kokoomukselle sydämen asia
Julkaistu Salon Kokoomuksen vaalilehdessä 27.3.2025§
Koulutus ja säännöllinen koulunkäynti ovat keskeisessä roolissa nuorten syrjäytymisen ehkäisyssä ja yhteiskuntaan sitoutumisessa. Laadukas opetus ja turvalliset oppimisympäristöt ovat sijoitus lapsiin ja nuoriin, sijoitus tulevaisuuteen. Pätevät opettajat, laadukkaat oppimateriaalit ja turvalliset oppimisympäristöt ovat myös selkeä vetovoimatekijä kunnalle.
Vuonna 2021 tuli voimaan laajennettu oppivelvollisuus ja tehostettu henkilökohtainen oppilaanohjaus perusopetuksessa. Tavoitteena oli varmistaa nuorten toisen asteen tutkinnon suorittaminen ja ehkäistä syrjäytymistä. Vuoden 2021 uudistus toi lisärahoitusta kunnille. Rahoitus oli jo alkujaan riittämätön ja koska raha ei ollut korvamerkittyä, se ei siirtynyt kaikissa kunnissa täysimääräisenä laajennetun oppivelvollisuuden kuluihin.
Syksyllä 2025 tulee voimaan varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja lukion oppimisen ja koulunkäynnin tuen uudistus. Uudistuksen tavoitteena on selkeyttää oppimisen tukea ja yhtenäistää oppimisen tuen jatkumo esiopetuksesta toiselle asteelle. Siirtymäaikaa 1.8.2025 voimaan tulevan lain käyttöönottoon on annettu yksi vuosi.
Uudistus tehdään tiukalla aikataululla. Kuntapäättäjien tehtävä on varmistaa resurssien riittävyys tuen uudistuksen toteuttamiseen. Opetushenkilökunta tarvitsee täydennyskoulutusta ja koulut lisää pätevää opetushenkilökuntaa lakimuutoksen toteuttamiseen. On tärkeää pitää huolta siitä, että kaikissa Salon kouluissa on käytössä riittävät ja yhdenmukaiset resurssit lakisääteisen tuen antamiseen.
Laadukkaan varhaiskasvatuksen merkitys tulee korostumaan yhä enemmän, kun tavoitteena on varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle jatkuva tuki. Varhaiskasvatuksen työntekijöiden jaksamiseen ja hyvinvointiin on kiinnitettävä erityistä huomiota. Pätevistä varhaiskasvatuksen työntekijöistä on jo nyt monella paikkakunnalla pula. Salon kaupungin tulee säilyä houkuttelevana työpaikkana työntekijöistä kilpailtaessa.
Perusopetuksesta toiselle asteelle siirtyvistä nuorista vain pieni osaa pääsee haasteistaan huolimatta erityisammattikouluun. Suurin osa paljon tukea tarvitsevista nuorista siirtyy opiskelemaan tavalliseen ammatilliseen oppilaitokseen. Tuen määrä ammatillisessa koulutuksessa ei ole riittävä. Henkilökunnan sitkeistä ponnisteluista huolimatta osa nuorista päätyy keskeyttämään opinnot. Ilman toisen asteen tutkintoa työllistyminen on heikkoa.
Aloittavien lukiolaisten oppimistaidot ja oppimiskyky ovat yhä heterogeenisempiä. Runsaat poissaolot ja riittämätön tuki perusasteella aiheuttaa oppimiseen aukkoja, joita on hankala lukioaikana paikata. Lukioaikana opinnot saattavat edistyä niin hitaasti, että valmistuminen ei ole lukion rajatussa neljän vuoden opiskeluajassa mahdollista. Lukion erityisopetus on ollut lakisääteistä jo vuodesta 2018 ja nyt uuden oppimisen tuen lakimuutoksen myötä oikeus erityisopetukseen myös lukiossa vahvistuu.
Syntyvyys on ollut Suomessa jo pitkään laskusuunnassa. Meillä ei ole varaa menettää yhtään lasta ja nuorta. Heistä jokainen ansaitsee hyvän varhaiskasvatus-, koulu- ja opiskelupolun turvallisten ja osaavien aikuisten ohjaamana. Tähän kuntapäättäjät voivat onneksi vaikuttaa – ja tähän Salon kokoomus on vahvasti sitoutunut!
Anna Honkanen & Josefiina Syrjälä